Lähi - ja luomuruoka

LOUNAS

Olemme alusta saakka eli ihan kohta viiden vuoden ajan tilanneet lounaan valmiina kahvila-ravintola Iltalypsystä. Halusimme alusta saakka suosia lähiruokaa ja vaikka sitä käytetään LuomuSuomen piäkaupungissa myös laitosruokailussa kiitettävästi, päädyimme tukemaan yksityistä ravintola-alan yrittäjää ja tuota päätöstä emme ole katuneet päivääkään.


Iltalypsyn meille toimittaman ruuan kotimaisuusaste on yli 90% ja pääraaka-aineissa (liha, kala, kananmuna ja maitotuotteet) kaikki on kotimaisia. Kotimaisia ovat myös sienet, marjat ja nokkonen sekä jauhot ja sokeri. Vihanneksista tomaatti, kurkku, kiinankaali, kaali ja porkkana näin talviaikaan.

Erityisesti järvikalat ovat meistä mainittavat. Muikkua, kuhaa, haukea ja madetta syömme viikottain ja lapset ovat totta vieköön tottuneet läheltä tulleen järvikalan makuun.

LEIPÄ

Iltalypsy toimittaa meille myös itse tekemäänsä ruisleipää ja ohrarieskaa.Leipää teemme paljon myös itse. Sämpylöitä ja perunarieskoja lapset saavat täysjyväpainotteisesti useamman kerran viikossa.  Meillä on myös leipäkone, jonka muokkaama melkein kilon kokoinen leipäkuutio katoaa yhdellä syönnillä parempiin suihin. Kaupan ostoleipään turvaudumme varsin harvoin.

AAMIAINEN/VÄLIPALA  

Vaihteleva puuro tai lämmin leipänen aloittaa aamumme. Maun mukaan lapsi voi mennä puurojonoon tai leipäjonoon. Yleensä lapset syövät leipänsä hyvällä halulla pelkällä oivariinilla, joskus päälle kelpaa juusto tai leikkele. Kasviksia opetellaan käyttämään myös.

Välipala koostuu yleensä leivästä tai leipäsestä sekä lisäkkeenä voi olla sokerittomia muroja, suomalaista marjaa, juureksia tai kauden hedelmää siltään tai jossain muodossa. Yleensähän ne ovat parhaimmillaan ihan sellaisenaan. Maustamaton jugurtti on useiden päivien lisäke, joka sopii moneen yhteyteen.  

Ruokajuomamme on vesi tai Valion kevytmaito. Herkutella voimme kylmäpuristetulla marjamehulla.


HERKUT

Juhliimme kuuluu aina hyvä ruoka, jolloin katamme kauniimmin, koristelemme ja kilistämme sekä opettelemme syömään juhlaetiketin mukaan.

Myös perinneruokia pidämme listalla, esimerkiksi mykyrokka, Runebergin tortut, jouluateria ja pääsisäisen lampaan liha.

Lasten syntymäpäiviä juhlimme näkymättömällä liikuntakakulla, mikä onkin suosiota saanut tapa muistaa päivänsankaria ilman kotoa tuotuja sokeriherkkuja ja se sopii kaikille !

Joka perjantai vietämme kuitenkin jäätelöpäivää. Suomalaisesta maidosta tehtyä tietenkin 😊

Ruokailutilanne pyritään pitämään mukavana pöytäkeskusteluineen. Isommat maistavat ja pienemmät totuttelevat joskus pidemmän kaavan kautta eli esimerkiksi ensin vaikka koskemaan / tuoksuttamaan / nuolaisemaan uutta makua. Ruokailutilanne voi hyvinkin kestää oppitunnin. Oman jakelukeittiön ansiosta meillä ei ole niin kiire tiskien eikä tarjoiluhenkilökunnan aikataulujen puolesta.Ensimmäisenä aamuun tulevan lastenhoitajan työpäivä käynnistyy useinkin näissä merkeissä ja mitä useammin aamun ensimmäisten apukokkien avustamana :)

Ja pian ovelta kuuluu "Onko tämpylää?" ;)www.iltalypsy.fi
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienet lapset päiväkodissa

 Helsingin sanomat uutisoi 20.9.2023 artikkelissaan kuinka entistä suurempi osa lapsista aloittaa päiväkodissa alle 3-vuotiaana. Myös yksivu...