tiistai 9. marraskuuta 2021

Leidit ja Gentlemannit; saanen esitellä päiväkodin syksyn uutuden, Panda-eskarin!

Leppoisan lämpöisen kesän vaihtuessa syksyyn alotimme uuden toimintakauden myötä myös Päivänkakkaran ensimmäisen esiopetusryhmän. Kiuruveden kaupunki ja sitä myöten meidän päiväkoti pääsi mukaan Opetus- ja kulttuuriministeriön kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun. Elokuussa 2021 oman taipaleensa aloitti seitsemän 2016 syntynyttä lasta ja seuraavana syksynä mukaan liittyy samanmoinen joukko vuoden nuorempia.


Meidän mahtava joukko aloitti työskentelyn ryhmäytymisen hengessä ja ensimmäinen askel kohti yhtenäisen tiivistä eskarilaisten jengiä oli keksiä porukalle nimi. Pandat. Pehmeän suloiset karhueläimet, jotka rakastavat kiipeillä puissa ja kelliä auringossa. Ne hakeutuvat mielellään onttoihin puihin, kiven halkeamiin ja luoliin (lähde Wikipedia). Tämä kuvaus voitaneen lisätä myös viisivuotiaiden unelmapäivään päiväkodissa :).

 Tiimin logossa sateenkaaren värit kuvaavat osuvasti lapsen elämän värikylläistä palettia. Tätä kunnioittaen kaksivuotisen esiopetuksen perustehtävänä on tutkia ja tunnustella asioita ja ilmiöitä lapsen tahtisesti ja mielenkiinnon mukaan. Kokeilussa korostetaan lapsilähtöisyyttä, leikkiä ja tutkivaa havainnointia.Toisin sanoen annetaan mahdollisuus keskittyä syvemmin lapsista kumpuaviin aiheisiin yleisen opetussuunnitelman ohella. 

Panda ryhmä on ollut äärimmäisen kiinnostunut, innostunut ja sitoutunut. Toiminta on ollut monimuotoista ja -puolista. Kuvat kertokoon otteita näiden super-pandojen eletystä elämästä :).Syksyn tullen Päivänkakkaran kestosuosikkeja tutkimusrintamalla ovat olleet kasvit ja ötökät vuodesta toiseen:


Peruna on pyöreä, peruna on soikea. Vaan päiväkodin kasvimaalla tutkittiin myös erikoisempia lajikkeita, kuten perheperuna ja makkaraperuna.


Limaista, mutta maukasta. Eiku mielenkiintoista!

 


Hmmm.. tämähän vaatii lähempää tarkastelua tuumasi Pupu Jussikka.

Panda ryhmän  oma luokkahuone " Pandapesä" on ollut tärkeä tukikohta lapsille. Esioppilaaksi kasvamiseen on kuulunut  oman repun ja kirjoitusvälineiden hankinta. 


Pandat siirtymässä aamiaiselta yläkertaan omiin puuhiinsa. 

Pandojen opena työskentelee Rouva Porkkana eli Tuulikki Huttunen.
Nalle-matikkaa.A-kirjaimen etsimistä, löytämistä ja muodostamista. Alkuäänteet ja omat sekä kavereiden nimet ovat tulleet tutuiksi.Kynäharjoitteiden, multimedialaitteiden ja matematiikan lisäksi yläkerrassa on leikitty, leikitty ja vielä kerran leikitty.

Pandapesän ulkopuolella lapset ovat seikkailleet lähiluonnossa, puistoissa, metsässä...
Oman osuutensa ja mainintansa ansaitsee syksyn sadonkorjuun aika ja syystori. Pandat korjasivat pellolta kuivan kesän pienoisen sadon, keräsivät omput ystävälliseltä naapurilta ja puolukoita metsäretkellä. He leipoivat ja hillosivat herkkuja notkuvan toripäivän vanhempien iloksi. Torin tuotto perinteisesti ohjautuu seurakunnan myötä vähävaraisille lapsiperheille. Hyvä kiertoon! Ja tietenkin herkuttelimme sadonkorjuun herkkuaterian päiväkodilla.


Alvi pitää maksaa aina! Tuumasivat nämä puotipuksut.Peikko-Violetille maistuu rosvopaisti ja satokausiherkut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienet lapset päiväkodissa

 Helsingin sanomat uutisoi 20.9.2023 artikkelissaan kuinka entistä suurempi osa lapsista aloittaa päiväkodissa alle 3-vuotiaana. Myös yksivu...