torstai 3. kesäkuuta 2021

Ihan pihalla

 Ulkona oppiminen on nykypäivänä tärkeä osa uudenlaista pedagogiikkaa. Tähän antoi sopivaa potkua myös poikkeusaika. Maalaiskaupungin päiväkoti on aina pitänyt pihalla olosta, mutta siihen pyritään nyt yhä voimallisemmin kautta varhaiskasvatuksen rintaman.

Kaikki oppimisen alueet voidaan toteuttaa myös päiväkodin seinien ulkopuolella niin isojen kuin pienten kanssa. 

Pihalla lapsi kokee herkemmin kaikilla aisteillaan, koska ilmassa ja ympäristössä on paljon enemmän annettavaa kuin sisällä. Lisäksi ulostuleminen vähentää päiväkotiarjen keskeisintä stressihaittaa eli melua.

Kielten rikas maailma tulee todeksi mm vastauksina lukuisiin kysymyksiin sekä vaikkapa tarinoissa toisille mitä olemme nähneet ja kokeneet. Olemme tuoneet ulos myös satuseikkailuita ja luoneet leikkiympäristöjä, jotka siivittävät lasten oman kerronnan ja ulkoleikin lentoon. Monet pelit ja leikit ohjeineen nimeävät ympäristöä.Olemme muskaroineet, maalailleet, satuilleet ja seikkailleet sekä pihalla että lähiympäristössä.

Me osana luontoa on tärkeä ajattelutapa. Kunnioitamme luontoa, keräämme roskat emmekä taita elävän puun oksia. Etanoita ja matojakaan ei litsailla. Aidan toiselle puolelle poistuminen tekee ryhmästä aina oman pienen yhteisön "kaukana kotoa" ja yhteisöllisyys, toisen huomioinen lisääntyy itsestään. Retki on myös yhteinen kokemus ja muisto, joka hitsaa lapsia ryhmäksi. Luonto innoittaa tarinoimaan historiaa ja lasten leikkeihin voi tarttua vanhoilta ajoilta tutut tavat maistella pihkaa tai leikkiä pelottavaa näkki-leikkiä.


Piha ja luontoympäristö on ollut loputtoman tutkimisen suo. Kaikkina vuodenaikoina. Pelit ja erilaiset kokeet tuovat myös matemaattisen ajattelun vahvasti mukaan tekemiseen.


Puhumattakaan liikkumiseen innoittavista elementeistä. Pihalla on lupa juosta, pyrähdellä, kiivetä ja kavuta ihan toisin kuin sisällä. Meillä on päiväkodin ympärillä loistava ympäristö tehdä pieniä ja vähän pidempiä retkiä erilaisiin liikkumisympäristöihin. Myös oma pienviljely ja luonnon antimien napostelu ulkoilun ohessa on kasvatusta huomaamaan lähellä oleva hyvä. Pihka, hiirenkorvat ja poimulehdet ovat jokaisen sulan maan retken herkkua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienet lapset päiväkodissa

 Helsingin sanomat uutisoi 20.9.2023 artikkelissaan kuinka entistä suurempi osa lapsista aloittaa päiväkodissa alle 3-vuotiaana. Myös yksivu...