torstai 12. lokakuuta 2017

Hyvää yötä viimeinen mammutti!

Näillä sanoilla lapset hyvästelivät kirjastoauton ja Jyrin toistaiseksi viimeisellä ajovuorolla Maitokujan pysäkillä. Kirjat ja myös joka toinen viikko kulkeva kirjastoauto on ollut iso osa arkeamme.

Mukava asiakaspalvelu, se lähes mammutin kokoinen auto, jonka sisään voi mennä ja kirjalaarit katosta lattiaan ovat osuneet pienten ihmisten sydämiin jo vuosien ajan tuossa meidänkin pysäkillä. Puhumattakaan vuosikymmenistä koko paikkakunnan historiassa.

Päiväkotimme on satavuotiaan Suomen kunniaksi päättänyt lukea juhlavuoden aikana 100 suomalaista lastenkirjaa ja tarinaa. Olemme valikoineet vuoden ensimmäiseen puoliskaan mm. Timo Parvelan tuotannon sekä vanhan ajan tarinat, erityisesti Sakari Topeliuksen ja Anni Swanin. Syksyllä aloitimme muumit. Isojen kanssa Toven alkuperäisteoksista ja pienempien kanssa uudelleen eri kirjailijoiden toimesta sovitettuina. Ihana Kurenniemi on nyt lokakuun tuottaja. Annelin ja Onnelin lisäksi Onnimanni on mainio hahmo. Syventyminen vain suomalaiseen kirjallisuuteen on tuonut kirjahyllyyn kirjoja, jotka eivät ennen olleet käteemme tarttuneetkaan. Jokaisella kirjailijalla on joku "ei niin tunnettu" helmi.

Kirjastoautolla lapset ovat saaneet lainata aina yhden kirjan itselleen, jota on saanut katsoa päiväunilla omassa sängyssään. Lisäksi lainaamme suuren korillisen yhteisiä luettavia, joita katsellaan aina kun jonotellaan. Ja jonojahan päiväkotielämässä riittää. Lisäksi lapsille luetaan jonkin verran päivien aikana muutenkin, mutta erityisesti lukeminen painottuu päiväunihetkeen. Päiväkodissamme on käytäntönä lukea pötköttelyajasta noin puolet ja puolet ajasta jää hipihiljaisuudelle. Puolisen tuntia ääneen lukua sieppaa toiset uneen alkumetreillä, mutta innokkaimmat kuuntelijat eivät ummista silmiään ennen tarinan päätösosaa.

Lisäksi satuja ja tarinoita voidaan käydä läpi teatterin keinoin. Lapset saavat kokea aikuisen esittämää että tehdä myös itse esityksiä tutuksi tulleista tarinoista.

Suosituimmista tarinoista hahmot siirtyvät leikkeihin ja maailma lastenhuoneen vaatekomeron takaseinän tuolla puolella on valmis.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienet lapset päiväkodissa

 Helsingin sanomat uutisoi 20.9.2023 artikkelissaan kuinka entistä suurempi osa lapsista aloittaa päiväkodissa alle 3-vuotiaana. Myös yksivu...