keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Tuumasta toimeen!

Tuumasta toimeen tarkoittaa meidän tapauksessa huomattavasti enemmän kuin 2,5 cm:n pituista matkaa. Paremminkin sitä kuvaa Akseli-poika, joka oli pieni punainen läntti positiivisessa raskaustestitikussa tuuman hetkellä, joka nyt on tuollainen 70 centtinen miehenalku toimeen tartuttaessa. Tosin on tässä toimea piisannut ennen tätä loppukiriäkin, joina hetkinä tätä tarinaa tähän nyt tehdään.
suunnitelmia arjen pyörteissä..
Kokoonpanomme vakiinnuttua kolmeksi, yhdeksi Sannaksi, yhdeksi Katariinaksi ja yhdeksi Marikaksi hikoilimme alkajaisiksi piiiiitkän taipaleen Kiuruvesi-lisän parissa. Kaupungin vastaanotto liikeideallemme oli alusta asti todella myönteinen, mutta byrokratian rattaat pyörivät niiiiiin hiiiiitaaasti, että heikompia haukottaa. Myös kuntalaisten vastaanotto markkinakyselyn perusteella antoi lisää pökköä pesään, sillä yli 50 lappusta palautui osoituksena kiinnostuksesta yksityistä päivähoitoa kohtaan. Suurimman kannatuksen kyselyssä sai keskustassa sijaitseva liikunta- ja musiikkipainotteinen päivähoitolaitos. Myös luontokasvatusta ja lasten tarvikkeiden kierrätyspistettä toivottiin kovasti. Kaikkeen tähän olimme valmiit vastaamaan myönteisesti. Muutamia powerpointteja myöhemmin syksyllä 2011 kaupunki siunasi Kiuruvesi-lisän likimain Iisalmen malliin. Ensin olimme kauhuissamme, että eihän näillä killingeillä elätä edes itseään, saati perheen ja vierasta työvoimaa, mutta monien uudelleen ideointien kautta hanke alkoi taas näyttää sille, että tuo leivän jokaisen pöytään. Kaikesta lapsirakkaudesta huolimatta ihan hyväntekijöiksi pelkästään emme aikoneet enää tällä elämänkokemuksella ja perhemuodolla ryhtyä. '

Riittävän suuri Kiuruvesi-lisä takaa myös sen, että yksityinen päivähoito voi olla asiakasperheelle täysin saman hintaista kuin kunnallinenkin hoito. Näin taataan kaikkien kuntalaisten tasa-arvoinen mahdollisuus päästä osalliseksi tästä vaihtoehdosta niin halutessaan. Lapsen hoito päiväkoti Päivänkakkarassa on siis tismalleen yhtä kallista tai halpaa kuin kaupungin yksiköissäkin. Lapsen hoitomaksu koostuu vanhempien tulosidonnaisesta osuudesta, Kelan yksityisen hoidon tuesta ja lisäksi Kiuruvesi-lisästä, joka on eri suuruinen alle- ja yli 3-vuotiaille. Autamme kyllä kaikkia paperitöissä, kun aika on. Taaperoiden suurempi Kiuruvesi-lisä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että taaperot vievät enemmän paikkoja kuin isot. Yhdellä hoitajalla voi olla neljä taaperoa, kun taas yhdellä voi hoitajalla voi olla seitsemän yli 3-vuotiasta vastuullaan.

Päivänkakkara tulee toimimaan sisaruspäiväkodin periaatteella eli myös pienille, alle 3-vuotiaille on varattu jonkin verran paikkoja. He eivät muodosta omaa ryhmäänsä, mutta käytännössä kulkevat tarpeidensa mukaan hieman omia polkujaan päiväohjelmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Leidit ja Gentlemannit; saanen esitellä päiväkodin syksyn uutuden, Panda-eskarin!

Leppoisan lämpöisen kesän vaihtuessa syksyyn alotimme uuden toimintakauden myötä myös Päivänkakkaran ensimmäisen esiopetusryhmän. Kiuruveden...